Välkommen till Fondskolan!

För dig som vill ha ekonomisk frihet och en trygg och stabil ekonomisk framtid.

00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

Skapa förutsättningar för en rikare framtid!

Är du trött på att känna dig fast i vardagen? Eller att inte kunna ha en rejäl buffert? Att känna sig trygg med att man har ekonomin för att kunna säga hej då till en dålig arbetsplats eller en dålig relation är guld värt, men få förunnat. Men det går att ändra på!

Vill du skapa ekonomisk trygghet men saknar kunskapen eller självförtroendet för att investera på börsen eller placera dina pensionspengar på egen hand? Då tycker jag att du ska läsa vidare. Att skapa ekonomisk trygghet är inte någon quick-fix utan det kräver envishet, nyfikenhet och uthållighet. Alla kan blir rika om man har tiden på sin sida, problemet är bara att de flesta vill bli rika fort...

Första steget är att börja spara, vilket i dagens tider kan vara väl så utmanande. Pengar på banken är bra, men för att de ska växa så behöver du investera dem. Visst, du har läst i tidningar och på forum att du behöver investera, men ärligt talat..... Hur ska du göra rent praktiskt?

Detta är kursen för dig som vill lära dig mer om fonder och som vill ta kontroll över dina investeringar. Du vill kunna välja och följa upp dina fonder med kunskap och självförtroende, utan att behöva förlita dig på automatiserade lösningar eller finansiella rådgivare

Steget till att få en förståelse över hur fonder fungerar, hur du skiljer på bra och dåliga fonder och själv kan sätta ihop din egen fondportfölj är varken lång eller snårig.

Jag träffar på många som som har lyssnat på jobbets pensionsrådgivareneller på bankens rådgivare (läs säljare) och har köpt deras rekommendationer med hull och hår. Det har ofta resluterat i dyra avgifter, medioker avkastning och en herre jösses många fonder. Jobbarkompisen eller brorsan är inte heller den bästa råggivaren. Här brukar avgifterna vara lägre, men risken högre.

Jag vill att du ska kunna ta, tillräckligt bra, investeringsbeslut oavsett om det gäller ditt privata sparande eller fonder i din pension. Jag vill att du ska slippa oron över vad du ska investera i. Du ska känna dig trygg i att du förstår och gör medvetna val. Detta kommer att göra under för ditt ekonomiska självförtroende och för din plånbok! Du kommer att bli fondproffset i bekantskapskretsen!

Kursen kommer att bestå av ett antal live webinarier med övningsuppgifter mellan tillfällena. 

Skriv upp dig på förhandslistan!

Om du vill vara säker på att hinna boka en plats till denna kurs när den startar så kan du skriva upp dig på förhandslistan. Anmälan inte bindande, utan ger dig bara förtur när anmälan öppnar. 

Genom att anmäla dig godkänner du  att ta emot nyheter och marknadsinformation från Pensionsguiden, men du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Vad kan du förvänta dig?

Fondskolan utrustar dig med grundläggande kunskaper och praktiska verktyg för att analysera dina nuvarande och framtida investeringar. Efter kursen kommer du att kunna investera med ökat självförtroende, förstå risker på djupet och inse hur små steg och förändringar idag kan påverka din ekonomi positivt på lång sikt.

Det fantastiska med börsen är att även om du är nybörjare så kan du uppnå samma genomsnittliga avkastning som de mer erfarna investerarna, redan från start. Visst låter det tilltalande?  Fonder är precis som allt annat: det finns nivåer av engagemang. Vill du så kan du lägga mycket tid på att analysera, men majoriten av oss är enkla människor och vi vill bara att våra sparade pengar ska växa utan att vi ska behöver lägga så mycket energi på det. I denna kurs kommer vi att titta på båda alternativen så att du kan bestämma vilken väg du ska välja framöver.

Målet med kursen är att du ska ha en plan för dina pengar i den ingår att kunna ta medvetna beslut kring ditt sparande och investerande som passar dig!

3 veckor - 3 moduler med guidning hela vägen

Modul 1: Vad är en fond?
Vid detta tillfälle tittar på vilka olika typer av sparande det finns. Vad skiljer fonder från aktier? Å var ska man ha sitt sparande (ISK, kapitalförsäkring eller en aktie- och fonddepå)? Det finns flera olika typer av fonder, här reder vi ut begreppen. 

Modul 2: Vad skiljer en bra fond från en dålig?
Med låg risk kommer låg avkastning, så det krävs en viss risk för att vi ska få avkastning. Detta grottar vi in oss i under detta tillfälle.  Vi tittar även på olika index och hur vi kan nyttja dem till vår fördel. Sen kommer även börja analysera och jämföra olika fonder. 

Modul 3: Sätt mål, skapa en plan och sätt igång!
Nu är det dags att omvandla din nyvunna kunskap till handling. Här kommer vi att titta på hur du sätter ett långsiktigt mål och väljer passande fonder. Vi kommer även att titta rent praktiskt hur det går till att köpa och sälja fonder samt även hur du följer upp resultatet. 

Kursen blandar livewebinarier med praktiska uppgifter som du genomför på egen hand. Du kommer framför allt att jobba med din egen ekonomi så du kommer att ha nytta av övningarna på en gång.

Du har tre månaders tillgång till kursmaterialet så du titta på webinarierna igen och jobba vidare om du inte hinner klart under dessa tre veckor. Du har också tillgång till ett slutet forum för er kursdeltagare där du kan ställa frågor och lära dig av övriga som går kursen.

LIVE WEBINAR

Kursen pågår under tre-fyra veckor med start i augusti/september

Det bli ett live webinar varje vecka kl. 18:30-20:00

Alla webinarier avslutas med en frågestund där du kan ställa frågor kring dagens ämne. Webinarierna spelas in, så om du missar något avsnitt kan du titta igen senare. 

DATUM och PRIS

Ej fastställt än. 

UTRUSTNING

Du behöver ha en dator, och ditt BankId (om du redan har fonder) för att kunna genomföra uppgifterna.

Sen underlättar det om du är envis som få och har ett glatt humör!

Efter kursen kommer du att ...

 •  Förstå vad som påverkar din pension
 • Veta vilka val du kan och behöver göra för att förbättra din pension
 • Veta vad du kostar idag och vad du kommer att kosta som pensionär
 • Ha designat din personliga pensionsplan där du tittar på när du vill gå i pension och hur du ska bekosta det
 • Veta i vilken ordning du ska ta ut dina pensioner och detaljerat det i en uttagsplan

Det är inte bara hård kunskap du kommer kommer att få till dig dig, utan du kommer även att...

 • Förbättra ditt självförtroende när det gäller din ekonom och din framtid
 • Känna dig trygg i att du har gjort allt du kan för att få bästa möjliga pension
00Days
00Hours
00Minutes
00Seconds

Bonus för dig som är snabb!

För dig som är snabb med att boka din plats har jag en extra fin bonus. De 15 första som investerar i kursen under helgen får en snygg kylväska värde 650 kr!
Anmäl dig senast söndagen den 23 april. 

Har du försökt göra något åt din pension tidigare men tyckte att det varit svårt?

Lena hade också försökt flera gånger, men hade inte fått något resultat.  Efter att ha deltagit i kursen "Ta kontroll över din pension" blev hon modig nog att ringa sitt pensionsbolag, ställa frågor, vara påstridig och genomföra ändringar.

Nu känner hon sig helt trygg i sin ekonomiska situation som pensionär och har full kontroll över sina pensionsplaceringar

Har du svårt att motivera dig att ta tag i din ekonomi nu för att få det bättre senare?

Jonas gick kursen "Ta kontroll över din pension" och den fick honom att börja planera hur han vill leva i framtiden och inte bara när han är pensionär.

Han gillade att kursen hade ett bredare grepp än bara pensionsfrågor. Nu har han en plan, inte bara för pensionen, utan även hur han vill leva här och nu.Den största förändring är att du kommer att ha råkoll på din pension och ditt ekonomiska självförtroende kommer att vara på topp!

Ka-ching!

Om du bestämmer dig för att gå en kurs är det självklart att det ska vara lönsamt! Tidigare deltagare i kursen uppskattar att de kommer att öka sin pension med 100 000 - 500 000 kronor bara genom att kunna göra medvetna och bättre val. Vissa säger till och med att de får mer än en miljon kronor! Personligen tycker jag att det är ett fantastiskt betyg.

Detta är en investering för framtiden!

Anmälan är tyvärr inte öppen ännu

Om du vill vara säker på att hinna boka en plats till denna kurs när den startar så kan du skriva upp dig på förhandslistan. Då missar du inte biljettsläppet. De som slutligen bokar sig på kursen under de två första dygnen kommer dessutom att få en fin bonus! 

Genom att anmäla mig godkänner jag att ta emot nyheter och marknadsinformation från Pensionsguiden, men jag kan när som helst avsluta prenumerationen.

Vem är kursen för?

Denna kurs riktar sig till privatpersoner, inte till företagare.

Du kommer att arbeta med din pension och din personliga ekonomi och du får uppgifter att göra mellan varje tillfälle

Verktyg och mallar

För att underlätta ditt arbete kommer jag att tillhandahålla en mängd verktyg och stödja dig med tips och klämkäcka hejarom när det behövs!Material

Allt material är tillgängligt i sex månader efter avslutad kurs så att du har gott om tid att gå igenom det och slutföra eventuella uppgifter som du inte har hunnit med

Forum och Q&A

På forumet kan du diskutera idéer och ställa frågor till dina kurskamrater och mig, Monica. Efter 3 månader kommer det att vara en uppföljande frågor och svar-session

00Days
00Hours
00Minutes
00Seconds

Bonus för dig som är snabb!

För dig som är snabb finns en extra bonus. De 40 första som investerar i kursen under helgen får en snygg kylväska värde 650 kr!
Vill du vara en av dem så ska du gå in och anmäla dig till kursen senast söndag 21 augusti. 

5 veckor - 5 moduler med guidning hela vägen

Modul 1: Uppstart och Din Allmänna pension
Här börjar du bekanta dig med begreppet pensionsplan så att du har tid på dig att i lugn och ro låta dina tankar och drömmar växa fram till en plan. Vi vänder ut och in på den allmänna pensionen och bekantar oss med både Pensionsmyndighetens sida och funktionerna på minPension.

Modul 2: Din tjänstepension
Vi reder ut hur tjänstepensionen fungerar och och vilka olika typer av försäkringar det finns. Hur kan du tänka och vad ska du välja? Vilka är för- och nackdelarna med de olika alternativen. Det är dags att göra en pensionsinventering och sammanställa alla dina pensioner och vilka villkor de har. Självklart finns det en mall du kan använda.

Modul 3: Dina fonder
Detta tillfälle grottar vi in oss i fondernas underbara värld och vrider och vänder på fonderna och diskuterar hur vi kan sätta ihop en lämplig portfölj utfrån olika vinklar (tex tid och risk). Detta är lika användbart i din tjänstepension som i ditt privata sparande.

Modul 4: Din Privata Ekonomi och Din Pensionsplan
Dina pengar ska alltid arbeta för dig, oavsett om det är pensionspengar, sparpengar eller bara pengar på ett konto. Här tittar vi på olika sätt att spara och investera men du får även göra en balansräkning, dvs sammanställa alla dina tillgångar och skulder. Det är också här du skapar din pensionsplan - när ska du gå i pension och varifrån kommer pengarna du behöver?

Modul 5: Uttagsplanering och live coachning
Nu är det dags att knyta ihop säcken och få de sista bitarna av planen på plats. En bra uttagsplanering balanserar bra avkastning men tar även hänsyn till risken. Här kommer du att skapa din egen uttagsplan där vi bland annat tar hänsyn till kostnader, avkastning, flexibilitet och efterlevandeskydd. Höjdpunkten denna gång är dock live coachningen av ett par deltagare där vi går igenom deras pensionplan och tillsammans diskuterar fram möjliga lösningar och kanske räknar på olika alternativ. Detta tillfälle vill du inte missa!

LIVE WEBINAR

Kursen pågår under fem veckor med start i april/maj.

Det bli ett live webinar varje torsdag kl. 18:30-20:30

Alla webinarier avslutas med en frågestund där du kan ställa frågor kring dagens ämne. Webinarierna spelas in, så om du missar något avsnitt kan du titta igen senare. 

DATUM och PRIS

Priset är 2 850 kronor.
Exakta datum är inte satt än. 

UTRUSTNING

Du behöver ha en dator, och ditt BankId för att kunna genomföra uppgifterna.

Sen underlättar det om du är envis som få och har ett glatt humör! 


Det här ingår i kursen

 • Modul 1: Uppstart och Din Allmänna pension
  Här börjar du bekanta dig med begreppet pensionsplan så att du har tid på dig att i lugn och ro låta dina tankar och drömmar växa fram till en plan. Vi vänder ut och in på den allmänna pensionen och bekantar oss med både Pensionsmyndighetens sida och funktionerna på minPension.

 • Modul 2: Din tjänstepension 
  Vi reder ut hur tjänstepensionen fungerar och och vilka olika typer av försäkringar det finns. Hur kan du tänka och vad ska du välja? Vilka är för- och nackdelarna med de olika alternativen. Det är dags att göra en pensioninventering och sammanställa alla dina pensioner och vilka villkor de har. Självklart finns det en mall du kan använda.

 • Modul 3: Dina fonder
  Detta tillfälle grottar vi in oss i fondernas underbara värld och vrider och vänder på fonderna och diskuterar hur vi kan sätta ihop en lämplig portfölj utfrån olika vinklar (tex tid och risk). Detta är lika användbart i din tjänstepension som i ditt privata sparande.

 • Modul 4: Din Privata Ekonomi och Din Pensionsplan 
  Dina pengar ska alltid arbeta för dig, oavsett om det är pensionspengar, sparpengar eller bara pengar på ett konto. Här tittar vi på olika sätt att spara och investera men du får även göra en balansräkning, dvs sammanställa alla dina tillgångar och skulder. Det är också här du skapar din pensionsplan - när ska du gå i pension och varifrån kommer pengarna du behöver?

 • Modul 5: Uttagsplanering och live coachning
  Nu är det dags att knyta ihop säcken och få de sista bitarna av planen på plats. En bra uttagsplanering balanserar bra avkastning men tar även hänsyn till risken. Här kommer du att skapa din egen uttagsplan där vi bland annat tar hänsyn till kostnader, avkastning, flexibilitet och efterlevandeskydd.
  Höjdpunkten denna gång är dock live coachningen av ett par deltagare där vi går igenom deras pensionplan och tillsammans diskuterar fram möjliga lösningar och kanske räknar på olika alternativ. Detta tillfälle vill du inte missa!

Boka din plats nu!

Välj om du vill vill betala nu eller om du vill delbetala. Vid delbetalning sker den andra dragningen efter en månad.
Du kan även välja till 30 minuters privat coachning och få feedback på dina planer eller bara hjälpa att kontrollera att allt har har blivit rätt. Coachningen genomförs inom en månad efter avslutad kurs.

Delbetalning

2 x 1 450 kronor


 • 5 webinarier
 • Mallar och verktyg
 • Forum där du kan nätverka och ställa alla dina frågor
 • Mobilapp
 • Allt material tillgängligt i sex månader
 • Uppföljande Q&A tre månader efter kursavslut
 • Delbetalning två debiteras en månad efter första betalningen.

direktbetalning

2 650 kronor


 • 5 webinarier
 • Mallar och verktyg
 • Forum där du kan nätverka och ställa alla dina frågor
 • Mobilapp
 • Allt material tillgängligt i sex månader
 • Uppföljande Q&A tre månader efter kursavslut

med privat coachning

3 900 kronor


 • 5 webinarier
 • Mallar och verktyg
 • Forum där du kan nätverka och ställa alla dina frågor
 • Mobilapp
 • Allt material tillgängligt i sex månader
 • Uppföljande Q&A tre månader efter kursavslut
 • 30 minuter privat coachning.
  Genomförs inom två veckor efter avslutad kurs

Om du har några frågor kring kursen och dess upplägg så skriv din fråga i chatten nere till höger i bild så återkommer vi snarast möjligt. Vem vet, vi kanske är online just nu!

Datum och tider

Alla webinarier sker live på onsdagar kl. 18:30-20:30.

Modul 1: 2023-05-03  Uppstart och Din Allmänna Pension
Modul 2: 2023-05-10  Din Tjänstepension
Modul 3: 2023-05-17  Dina Fonder
                     2023-05-24  Inget webinarie
Modul 4: 2023-05-31  Din Privata Ekonomi och Din Pensionsplan
Modul 5: 2023-06-07  Uttagsplanering och live coachning00Days
00Hours
00Minutes
00Seconds

Anmäl dig i helgen och få en  bonus värde 650 kr!

 De 15 första som investerar i kursen under helgen får en snygg och praktisk kylväska.
Se till att anmäla dig senast söndagen den 23 april.

Boka din plats nu!

Din kursledare

Monica Sjödin

Pensionscoach

Monica är grundare av Pensionsguiden och coachar och utbildar inom privatekonomi och pension. Hon är mycket uppskattad för sitt lättsamma sätt i kombination med sin djupa kunskap inom området. Med Monica blir även det mäktigaste ämnet lätt att förstå. 

Gå kursen!
Om du har lite småångest för hur du ska reda ut allt kring pensionen - gå denna kurs! Men gå den om du kan sätta av några timmar mellan kurstillfällena för att göra hemuppgifterna och lägg gärna extra tid på videoinspelningen eller presentationen. Det kommer att betala sig - ångesten kommer sakta att sjunka! :)
Du kommer kanske inte att hinna allt men du kommer att veta vad mer du ska göra för att få 100% koll. Mitt mål var att ha en plan och det har jag, på köpet blev jag lugnare!

Marie

Pension kan vara enkelt!
"Tack Monica för en jättebra kurs! Den har fått mig att växa och tro på mig själv. Jag har alltid sparat och har god ekonomi, men inte vågat tro att pengarna kommer att räcka till pension. Har sedan en tid tillbaka lagt om mitt liv och jobbar numera med sådant jag tycker är kul och brinner för. 

Jag blir ofta påmind av omgivningen att jag behöver tänka på min pension och jobba heltid. Har idag fått bra hjälp av dig att tro på att min strategi och handling gällande ekonomi är "good enough" så att jag kan fortsätta att leva det liv jag vill."

Anna